Funktionel Mad – Sukrin og glutenfri mel

funktionel mad sukrin naturligt sødemiddelVi har testet Sukrin og glutenfri mel, fra Funktionel Mad.
 
Produkter:
Sukrin er et naturligt produkt til sukkererstatning, som består af sukkeralkoholen erythritol. Varemærket Sukrin sælges i flere varianter, alt efter hvad man skal bruge det til i sin madlavning: Sukrin (originalen), Sukrin Gold, Sukrin+ og SukrinMelis:
– Sukrin erstatter almindeligt hvidt sukker (dog med begrænsning på maks 20% af bagværkets samlede mængde).
– Sukrin Gold er erstatning for bl.a. brun farin.
– Sukrin+ ligner sukker men er også tilsat Steviaplantens sødme.
– SukrinMelis er er Sukrin i pulverform tilsat en lille smule steviolglykosider fra Steviaplanten. SukrinMelis ligner altså flourmelis og bruges i samme mængder. 
Se uddybelse og spørgsmål om Sukrin som sødemiddel her.
 
LCHF bagning kræver glutenfri mel og vi har testet: 
Sesam-mel:
Glutenfri mel af fedtreducerede sesamfrø. Melet indeholder 6% kulhydrat, 15% kostfribre og 46% protein. Smager mildt af sesam.
 
Kokosmel:
Funktionel Mads Kokosmel består af tørret, fedtreduceret og finmalet kokos. Glutenfri, indeholder 50% fibre og kun 9% kulhydrat.
 
Mandelmel:
Mandelmel fra Funktionel Mad, adskiller sig fra hjemmemalet mandelmel ved at være affedtet fordi fedtsyrerne i mandler ikke så godt tåler opvarmning. Derfor bliver melen fedtfattig, da 80% af mandlernes fedtsyrer altså er fjernet for at give en bedre bageevne. Denne mandelmel er meget fiberrig og man skal ikke bruge ret meget af gangen. Indeholder 40% protein og hele 33 % kostfiber. Glutenfri.
 

Funktion i praksis:
At bage uden sukker og hvedemel, kan være svært. Enten er kagen ikke sød nok (efter hvad vi er tilvænnet fra de ekstra sødede industrielt fremstillede kager), eller også er brødet ikke luftigt som vi er vant til. Mange kageopskrifter til hjemmebag bruger ligeledes mere sukker end nødvendigt, så at erstatte den velkendte sukker med erstatning i mere moderate mængder kan også være en svær tilvænning. 
Sukrin har som skrevet fire varianter der kan erstatte enten brun farin, flourmelis eller almindeligt sukker. 
Sukrin adskiller sig fra standard sukker ved at indeholde nul kalorier, ikke give stor stigning i blodsukkeret og fordi det er tandvenligt. 
Dog ligner Sukrin sukker ved at smage og føles stort set på samme måde på tungen. 
 
Ulempen set fra mit synspunkt, er at det kan være svært at beregne hvor meget af en Sukrin variant man skal bruge i forhold til standard sukker for at bagværkets resultat bliver optimalt. Vejledeningen på emballagerne kan forvirre en del hvis man ikke er skarp til regning, eller i forvejen har svært ved at følge en opskrift med mange informationer. 
 
I denne test har vi mest brugt opskrifter fra Jane Faerbers bog 'Brød & Kager', hvor der heldigvis ikke er udregning af mængderne, men bare opskrifter man kan følge præcis som de står skrevet. 
Tilvænningen til at spise knap så søde bagværker er også noget der tager tid, hvilket man ikke skal undervurdere. Tålmodighed og gode opskrifter er et plus. Der findes også opskrifter i bladet fra Funktionel Food – se online blad med tre siders opskrifter her
 
Bedømmelse:
Mine bageevner er i forvejen ringe, hvorfor jeg ikke har haft så stor succes med Sukrinen og de glutenfrie meltyper. 
Men jeg fortsætter forsøget da det ville være en god fordel for vores lille familie at spise mindre sukker og fordi vi spiser al for meget gluten herhjemme. Øvelse gør mester. Vil du være med? Så smut til konkurrencen
 
sukrin sukringold sukrinplus sukrinmelis sesammel kokosmel mandelmel Jane Faerber LCHF Peanut cookies
 
Konkurrencen er slut!
Har du lyst til at teste Sukrin Gold og Kokosmel sammen med Jane Faerbers bage bog 'Brød & Kager'?
Kig forbi dette link. Deltag senest d. 19. januar 2015.
 
Ps. Vi er ikke betalt af Funktionel Mad, vi har dog fået sponsoreret produkterne til testen. Funktionel Mad har intet at gøre med vores evt. konkurrence-spørgsmål, dette er udelukkende til brug for Gylp&Glamour. Vores holdninger er altid vores egne, sponsorat eller ej, da vi selv udvælger vores test-leverandører ud fra vores mange kriterier til et givent produkt og forholder os konstruktivt til det testede. Vi har ingen økonomisk interesse i evt. øget salg af de testede produkter. Produkter til konkurrencer er altid sponsoreret direkte fra firmaet der ejer produkterne, til vinderen. Produktfotos er lånt fra webshoppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *