Jysk – Allergivenlig pude i dun

Vi har testet begrebet 'allergivenlig pude i dun' – fra tre forskellige mærker, sponsoreret af Jysk

 Quilts of Denmark Pure and Care pudeFlora Danica Tusindfrydringsted dun imperial pude
 
Materiale: 
Alle tre puder er i dun og fjer: 
 
Quilts of Denmark -'Pure & Care': 
500 gram. Et kammers andedunspude med 90% hvide europæoske andedun, 10% småfjer. Vår: Bomuldsbatist. Bæreevne over 10.
 
Flora Danica – 'Tusindfryd (lav)':
400 grams lav pude med tre kamre. Yderkamre: 100% hvide europæiske moskusdun klasse 1. Inderkammer: 30% hvide europæiske andedun, 70% småfjer klasse 1. Vår: 100% bomuldssatin. Bæreevne 11/7. 
 
Ringsted Dun – 'Imperial':
850 grams pude med fire kamre. Ydre kamre: 90% hvide europæiske andedun, 10% hvide europæiske andefjer. Indre kamre:70% hvide andefjer, 30% hvide andedun. Vår: 100% bomuldscambric. Bæreevne 9/7.
 
Mærkninger og allergi: 
Alle tre puder er af bedste kvalitet, med rensede nye dun (Downafresh) og kemikaliefrie tekstiler (Oeko-Tex 100 – 1) så tætte at husstøvmider ikke kan komme ind i puderne (Nomite).    
Dunene er altså i klasse 1, hvilket betyder at det er nye ubrugte dun fra europa der er renset med Downafresh teknikken så de er frie for vira osv. (Dun i klasse 2 og 3 kan lovligt være 15% genbrugte dun fra gamle dyner og kan indeholde alt fra bakterier til råd, efter forkert vask/tørring af dunene hos tidligere ejer.) 
Symptomer på allergi over for husstøvmider kan være tilstoppet næse, røde/kløende eller hævede øjne, samt forværring af børneeksem eller astma. Man kan let tro at det er høfeber.   
Husstøvmider lever ikke af dun, men af skæl og hudflager fra mennesker! Allergikere kan som regel godt tåle dun, men ikke husstøvmider. Husstøvmider har optimale livsbetingelser, når luftfugtigheden er høj og temperaturen ligger mellem 17 og 32. Det er enzymer i husstøvmidernes afføring og dele af døde husstøvmider, som kan fremkalde allergi. En husstøvmide kan udskille 200 gange sin egen vægt i ekskrementer i døgnet. Derfor er Nomite genialt til at forhindre husstøvmider i at bo i dyner og puder.
Allergikere kan derfor sagtens bruge Nomite-tekstil-betrukne dyner og puder, da der her ikke kan trænge skidt og menneskeskæl (samt husstøvmider) ind gennem betrækket, hvorfor miderne ikke ville have noget at leve af hvis de kunne komme derind.
Oeko-Tex 100 (som er en standard for kemikaliebrug i tekstiler) er opdelt i fire klasser, hvor den (i de testede puder) brugte klasse 1 er skrappeste krav, godkendt til babyer. 
'Pure & Care' puden er desuden Astma & Allergi mærket (efter nyeste skrappe regler fra 2012) og QOD har en hel serie med denne mærkning, der også indeholder dyner. 
Så vidt vi ved bør man skifte pude ca. hvert andet år for bedste komfort. 
 
Funktion i praksis:
'Pure & Care' er med sine 500 gram en lav pude med en smule fylde. Et-kammers pude, føles fint flad til at ligge på ryggen med og alligevel ikke helt uden støtte at putte ansigtet i når man ligger på siden. 
 
'Tusindfryd' er på 400 gram og føles som en typisk lav og flad pude – bare lidt lækrere. Tre-kammers pude, hvor man dog ikke rigtig kan mærke at der er tre kamre, udover lidt mindre fylde i midten. Puden føles let og våret er glat. 
 
'Imperial' på 850 gram er i den høje ende. Vi har prøvet højere, men fordi 'Imperial' er opdelt i forskellige zoner med hver sin hårdhed, føles den høj. 'Imperial' er hårdere i nederste og øverste zone hvilket skulle støtte op omkring nakke og skuldre uanset hvilken vej puden vendes (dog horizontalt). Midterzonen er blødere i den indre kerne og har en yderlagszone med finere dun som er bløde mod kinden. Denne pude var alt for høj til os, så vi har ladet min bror med bredere skuldre teste den.
 
Bedømmelse:
'Pure & Care' bliver flittigt brugt af mig, på skift med en ekstra 'Tusindefryd' pude (tilkøbt senere). 'Pure & Care til de dage med mere fylde på en flad pude og 'Tusindfryd' er når jeg gerne vil kramme puden og forme den efter behov uden at drukne i pude. Begge er jo lave puder så forskellen er ikke så stor igen. 
 
'Tusindfryd' er min bedre halvdels favorit. En helt flad pude der er god hvis man ikke har så brede skuldre og kan lide at sove på maven, ryggen og siden, på skift. Forskellen på denne flade pude og en helt billig pude i samme gram og fladhed, er at dunene i denne er rene, hvilket man absolut foretrækker efter at have læst om fjer i klasse to og tre. Desuden har 'Tusindfryd bæreevne 11 og 7, hvilket man kan mærke i forhold til en billig pude med bæreevne langt under dette som klumper og falder helt sammen. Det at puden har kamre burde gøre at den ikke klumper sammen i store klynger senere hen, som man kender fra en dårlig pude. 
 
Min bror har testet 'Imperial' og han vurderer følgende: 
​'Imperial' er en fyldig pude, men uden at være overdimensioneret. Der er proppet meget fyld ind i en normal størrelse pude, hvilket gør den hårdere end standarden. Jeg er vant til tynde og lave puder som jeg efter kort tid nærmest synker igennem, så de kun fungerer som støtte i siderne så mit hoved ikke vælter til siden når jeg sover på ryggen – de giver altså ikke megen blødhed under vægten af hovedet. Jeg sover stort set ikke på siden, så det er vigtigt at jeg har den støtte. Det får jeg også af 'Imperial', men med mere blødhed da der er nok fyld til at bære vægten. 
Det jeg rigtig godt kan lide, er at den holder højden og det tillader at jeg kan sove på siden med mine brede skuldre og samtidig få høj støtte så min hals holdes lige i forhold til ryggraden. Med lave puder bliver min hals vinklet så meget at det ikke er behageligt og jeg derfor vant til at sove på ryggen. Men nu kan jeg også sove på siden!
Der er et kammer (en zone) med et ekstra lag af dun på tværs af puden (i top og i bund) og det gør at man ikke kan vende puden som man vil. Hvis man vender den 45 grader så føles det som om at man kan vælte ned ad puden til én af siderne. Hvis man derimod vender den korrekt, så synker man ned i puden og får støtte i begge sider af hovedet, så det holdes på plads. Hvis man ikke har det med at flytte rundt på puden, så gør det jo ingenting at man lige skal placere den rigtigt til at starte med. Alt i alt er jeg ret glad for den, og jeg håber at den holder volumen fremover.
 
 
Læser-bedømmelsen: 
Kvalitet: Det er super kvalitet og elsker at de er store i størrelsen. Synes at de er dejligt bløde og luftige, super fedt at de puster sig selv op så ser de altid flotte ud efter brug.
Brugervenlighed: Jeg syntes de er alt for bløde (lave) at bruge som hovedpuder, jeg føler ikke at de støtter mig optimalt. Men de er super inde i sofaen for der står de flot og fylder ikke når man sætter sig. 
Synes det er underligt at de er så lave når det er hovedpuder. 
Kan produktet anbefales:  Jeg ville ikke anbefale dem som hovedpuder, men super til stuen. 
Andre kommentarer: Lækker stor pude skal bare være mere fast, så er den en perfekt pude og ville helt klart være et drømme produkt.
 
Konkurrencen er slut!
En læserfamilie fik lov at teste to stk. 'Tusindfryd' hovedpuder, i model lav. Puden er vores favorit til dem der sover bedst på ryggen og maven, uden for meget højde under hovedet. 
 

 

Spørgsmålet var: 
Hvilket pudefyld sover du med og hvorfor? 
(Syntetisk, dun, fjer, skum, latex, skaller, eller noget helt andet?)
 

 

Konkurrenceregler:
Denne konkurrence er hverken sponsoreret, støttet, administreret af, eller associeret med Facebook. Vinderen trækkes blandt alle kommentarer herunder og på facebook, fredag d. 13. kl 13. Uhhhhhhhh en dato! Det er tilladt at deltage både her og på facebook i samme navn, men vi accepterer ikke mere end én deltagelse pr. kommentar-felt pr. person. Vinderen tester produktet og ejer først dette, når det er bedømt pr. mail til Gylp&Glamour. Vi bruger bedømmelsen i dette indlæg. 
 
Ps. Vi er ikke betalt af Jysk.dk eller de omtalte producenter, vi har dog fået sponsoreret produkterne til testen. Jysk.dk har intet at gøre med vores evt. konkurrence-spørgsmål, dette er udelukkende til brug for Gylp&Glamour. Vores holdninger er altid vores egne, sponsorat eller ej, da vi selv udvælger vores test-leverandører ud fra vores mange kriterier til et givent produkt & forholder os konstruktivt til det testede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *