Leander – Leander-højstol

leander high chair højstolVi har testet Leander-højstol, fra Leander.
 
En formspændt og fjedrende højstol. 
 
Materiale: 
Vi har valgt højstolen i natur, men den fås også i valnød, kirsebær, white wash, hvid og sort. 
Ny let håndterbar klik-bøjle og bakkebord i hhv. træ/plast og plast. 
Stolen er lakeret.
 
Vægt:
5,1 kg (uden bøjle/bakkebord). 
 
Mål:
Højde: 80-83 cm, dybde: 57, bredde bagerst: 54, bredde forrest: 42. 
Højden varierer med 3 cm alt efter hvor ryglænet er placeret og dertil skal synsmæssigt lægges et par cm til fordi puden stikker op over ryglænet.
Se evt. tegning nederst for ca. mål. 
 
Aldersgruppe:
Fra barnet kan sidde selv og helt op til 125 kg (voksne).  
 
leander bøjle til højstol ny bøjleSpecifikationer: 
– Leander-højstolen er fjedrende.
– Tilpasses barnets alder og behov.
– Rygstøtten tilpasses i højden for maksimal støtte. 
– Sæde og fodplade flyttes frit op og ned, samt bytter plads efter alder/størrelse for dybere sæde.
– De formspændte ben giver stabilitet og sikkert fodfæste.
– Også en behagelig voksenstol (op til 125 kg).
– Ny, klik-fast bøjle med tilhørende klik-fast bakkebord.
– Fremstillet af formspændt europæisk bøg.
– Overfladebehandlet med vandbaseret lak.
– Dansk design.
 
Sikkerhedsstandard:
Stolen er sikkerhedsgodkendt efter EN 14988-1:2006+A1:2012  Den nye EN standard som kom i 2012, stiller skærpede krav til højstole og sikrer bl.a. at barnet ikke kan sidde fast i bøjlen. Altså er Leanders nye bøjle fra 2015 efter nyeste standard. Vandbaseret lak: EN71-3.
 
Garanti:
Tre års garanti på samtlige træ- og metaldele.
 
bakkebord til leander højstolFunktion i praksis:
Vi har testet højstol + hynde, bøjle og bakkebord.
 
Samling:
Det tog en halv time at samle stolen og det var rimelig enkelt. 
 
Justering:
Justeringer af selve stolen foretages med den medfølgende umbraco-nøgle.
Ryglænet kan placeres i to højder.
Når barnet får for lange lår (bogstavelig talt) til sædet, bytter man rundt på sæde og fodstøtte og får dermed 3,5 cm mere i sædedybden. Leander skriver at dette typisk sker i 4-6 års alderen, men deres tegning viser noget andet. Pointen her er: Når barnet ikke passer sædet, så bytter man om på de to fladers placering. God og vigtig detalje som man ikke opdager hvis man ikke læser brugsanvisningen!
 
Bøjle og bakkebord monteres ved klik og det er den bedste bøjle/bakkebord kombination vi har set til dato. Vi elsker dem fordi brugervenligheden faktisk er tilstede. Enkelt at klikket på, uden brug af værktøj. Det kræver lidt hårdt tryk at klikke bøjlen in og ud af stolen de første gange, nok fordi den er formstøbt og altså spænder sig i hak. Der er to hak og dermed én indstilling til barnets første tid med bøjle, og én til den sidste tid inden bøjlen tages af. I den sidste indstilling kan bakkebordet monteres. Det kan bordet dermed ikke til de helt små nybegyndere i stolen. Se billeder nederst.
(Ps. Har du en stol fra tiden før den nye bøjle, så fortvivl ikke. Alt der kræves er et lille knappe-kit du selv kan påsætte under sædet – så er din stol klar til de opdaterede dele.) 
 
Sikkerhed:
– Leander-højstolen er designet til at kunne glide på sine plast og filt 'sko' hvis barnet skubber sig væk fra bordet, således at stolen ikke tipper, men glider væk fra bordet. Dette kræver at gulvet er stabilt fladt og hårdt for at fungere.
Disse 'sko' er placeret både for og bag på stolebenene (se billedet nederst).
– Bøjlen er (som nævnt) i 2015 opdateret til en klik-fast bøjle som samtidig matcher nyeste sikkerhedsstandard fra 2012.
leander bøjle
 
Rengøring:
Stolen tørres over med fugtig klud. Kan misfarves over tid af sollys og tåler ikke hårde rengøringsmidler – som de fleste andre træstole med lak.
Vi har let ved at rengøre omkring og under hynden da den er spændt fast på stolen på en måde der gør at krummerne holder sig ude i kanterne – og så kan hynden let vippes lidt op så man får tørret det hele med, uden at den rykker sig fra hvor den er placeret. Selve hyndebetrækket er også rimelig kraftigt i sit lærred, hvilket gør at man godt kan gnide på den med en klud og få f.eks. yoghurt let af uden at den tager skade. 
 
Design:
– Det der adskiller Leander-højstolen fra andre højstole, er den formspændte træ som er formgivet således at den har en fjedrende effekt der giver sig lidt når barnet bevæger sig. Det gør den behagelig at sidde på og dermed mindre 'stiv i betrækket'. Stolen har organiske former og er med sine 5,1 kg næsten 2 kg lettere end Trip Trap. Fordi benene er så buede, vinklede og gazelle-agtige er den en meget let stol med et udtryk der fremstår æstetisk og i bevægelse.
Leander er faktisk større end en Trip Trap, det ser øjet bare ikke fordi den er meget lettere i udtrykket. Leander har 8 cm mere i dybden for hele stolen og også 8 cm mere i bredden bagerst på stolen. Forrest er bredden af Leander faktisk 4 cm smallere end Trip Trap. Det er udelukkende de gazelle-agtige ben der tager æren for de ekstra cm, selve siddeområdet er lidt mindre end på en Trip Trap. (Vi kan ikke sammenligne denne Leander med de andre testede stole på dette punkt, da de er markant anderledes opbyggede.)
Ryglænet er let afrundet men stritter ikke ud til siderne og irriterer dermed ikke barnet og dets albuer mens det spiser. Ryglænet buer lidt højere op i siderne end på midten, hvilket vi ikke helt kan vurdere om er godt eller dårligt for et stort barns siddekomfort.
– Stolen har nogle lidt kluntede samlesteder i metal, for påskruning af sæde og fodstøtte. De fremstår store og klodsede, men i selve overfladen er disse metal-dele dog fine, fordi de er matte. 
Bøjlen klikkes let på stolen og bakkebordet klikkes derefter på selve bøjlen. Dette betyder at bakkebordet kun kan monteres når barnet bruger bøjle, men hvilket barn bruger egentlig bakkebord når det er bøjlefri? 
 
Ergonomi: 
Som vi tidligere har skrevet :
'Ergonomisk korrekt' er et lidt mystisk begreb fordi der ikke er nogle fastsatte regler for præcis hvad ergonomi kan omtales som, hvilket gør at man ikke rigtig kan stole på når et produkt sælges som ergonomisk.
Ergonomi handler groft sagt om at man placerer kroppen i korrekte stillinger, samt ikke sidder/ligger/står statisk stille, men frit kan bevæge sig og dermed afspænde og opretholde balancen mellem muskler og led i en dynamisk måde konstant at skifte stilling på. Det kan også være små ting som at rykke lidt på armen, eller vippe lidt med foden og vride lidt i ryggen. Ergonomi mht. produkter til børn handler om hvordan produktet kan indstilles og reguleres efter behov så barnet sidder rart og i de rigtige vinkler så musklerne kan slappe af. Det handler også om god blodcirkulation til benene og er derfor vigtigt for barnets fysiske udvikling. Forkert siddestilling kan bl.a. hæmme achillesenen i at kunne strækkes og vokse. Derfor bør barnet altid have en fodstøtte på sin højstol til det kan nå gulvet. 
 
leander højstol justeringLad os se på ergonomien ved Leander-højstolen: 
– Den fjedrende effekt er rar og gør måske at man bevæger sig lidt mere. Vi voksne har også forsøgt os med at bruge stolen og jo mere vægt man tilføjer jo mere fjedrende bliver stolen.
– Når stolen er indstillet med sædet og fodstøtten højest, til de helt små, så fremstår siddepladsen ikke særlig dyb, hvilket gør det svært for voksne at sidde på sædet. Dette skyldes dog at det skal matche det lille barns lårlængde. Efterhånden som barnet vokser kommer sædet et hak længere ned ad stolebenet og dermed længere ud fra ryglænet, så det matcher størrelsen. Når barnet er for stor til sædet, bytter man (som skrevet) om på sæde og fodstøtte og udnytter fremover at fodstøtten er dybere at bruge som sæde. Smart!
Sædet (med strop-hul) til de helt små, har en dybde på kun 19 cm midt på siddefladen. (Tegningen siger 20, men vi har målt til 19.) Til sammenligning har den mest sammenlignelige højstol vi har testet (Trip Trap) 25 cm i dybden på midten af sædet (som altså bruges til alle aldre).
Når man bruger fodstøtten som sæde på Leander-højstolen får man 22,5 cm. (Igen 1 cm kortere end hvad tegningen skriver.) Man få altså 3,5 cm mere at sidde på, hvilket gør en forskel for de større børn. 
– Igen vil vi påpege at ryglænet er smart fordi det ikke er i vejen for det lille barn ved spisning, men heller ikke er for smalt til det større barn senere hen. Dejligt at ryglænet kan justeres i to højder. 
 
Brugervenlighed:
Vores datter er 16 mdr. ved testens start og har først testet stolen uden bøjle. Hun skal dog umiddelbart stadig have hjælp til at komme op på Leander-højstolen da sæde og fodstøtte ikke er så dybe og der derfor ikke har en stor flade at kravle op af.
Men…ved vask af stolehynden (og dermed fravær af hynde der var i vejen), lykkes det hende pludselig hurtigt at kravle op af stolen selv. Uden hynde på ryglæn og sæde er der nemlig et smart hul i ryglænet, som hun kan gribe fat i når hun skal op og ned. Samme håndtag som voksne kan flytte stolen i. 
Til sammenligning kan hun endnu ikke komme op af Flexa højstolen, Nomi højstolen, Stokke Steps højstolen eller TOWERchair. Hun kan dog klare at kravle op på en Trip Trap uden hjælp, men lad os se hvad der sker når hun bliver mere stabil i sin motorik. Update: Hun er siden blevet to år og kravler lystigt op og ned af stolen selv. 
 
Hynde:
Stolehynden findes i syv farver: Vanilla, Sunshine, Raspberry, Cactus, Ocean, Coffee og Coal. 
Maskinvask ved 60 grader. Kan tørretumbles. 
Vi har vasket den ved kun 40 grader og det blev den umiddelbart lidt deform af, men den flader ud til normal når den kommer tilbage i brug. 
Vi har valgt den grønne hynde ved navn Cactus og den fremstår faktisk slet ikke så mørk i virkeligheden – i stedet er den æblegrøn. Ret flot frisk farve uden at være for sart. Det er faktisk synd at den æblegrønne farve ikke ses på Leanders egne billeder.
Hynden sidder rigtig godt fast på stolen og er let at håndtere fordi den er spændt fast både foran ved låret og bagtil med bånd. Båndene er monteret på velcro under sædet og selvom det ikke er den flotteste måde at løse det på, så virker det rigtig godt i praksis.
 
Bedømmelse:
Leander-Højstolen overrasker positivt. Man skal nok se den live i brug for at forstår det. Vi er blevet ret glade for den fordi dens udtryk er let og harmonisk og lader barnet vugge mens det spiser. Der er ikke noget avanceret ved stolen, den er bare en helt enkel højstol – og det er egentlig ret rart. Spædbarnet kan dog ikke ligge med til bords, da der ikke findes babyindsats til stolen – overvej derfor denne stol til barnet der sidder med til bords på egen hånd. Af tilbehør overrasker den nyeste bøjle og det tilhørende bakkebord positivt. Enkelt at montere af og på. Al vejledning til samling af tilbehøret står påtrykt på indersiden af kassen. 

Leander højstol Leander højstol leander bakkebord vejledning montering bøjle vejledning Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol Leander højstol leander højstol mål leander højstol leanderhøjstolen leanderstol l23 leander højstol sort leander højstol bøjle leander vejledning bøjle leander vejledning bøjle leander vejledning bøjle leander vejledning bøjle leander leander bakkebord montering leander bakkebord montering leander bakkebord montering leander bakkebord montering
 
Konkurrencen er slut!
 
Vinderen blev: 
Mette Lindholm Eriksen
 
En læser kan teste en højstol i valgfri farve, med hynde, bøjle og nyt bakkebord. 
 
Leander hynde farve højstolFor at deltage besvar følgende: 
1) Du har læst deltagelses-info siden som er afgørende at kende for alt hvad du deltager i på Gylpogglamour.dk.
2) Hvilke(n) stol(e) har I evt. nu? 
3) Alder på barnet/børnene der skal teste.
4) Vælg stole-farve og hynde-farve: Se hynder til højre og se stole-farver her.
 
Konkurrenceregler: 
Vinderen trækkes blandt alle kommentarer herunder 1. april 2015. Det er tilladt at deltage en gang i eget navn og der kan deltages helt til vinderen er annonceret.
Vinderen tester produktet og ejer først dette, når det er bedømt pr. mail til Gylp&Glamour.  
Vi bruger bedømmelsen i dette indlæg. Se deltagelseskrav for vinderens testning.
(Denne konkurrence er hverken sponsoreret, støttet, administreret af, eller associeret med Facebook.)
 
Ps. Vi er ikke betalt af Leander, vi har dog fået sponsoreret produkterne til testen. Leander har intet at gøre med vores evt. konkurrence-spørgsmål, dette er udelukkende til brug for Gylp&Glamour. Vores holdninger er altid vores egne, sponsorat eller ej, da vi selv udvælger vores test-leverandører ud fra vores mange kriterier til et givent produkt og forholder os konstruktivt til det testede. Vi har ingen økonomisk interesse i evt. øget salg af de testede produkter. Produkter til konkurrencer er altid sponsoreret direkte fra firmaet der ejer produkterne, til vinderen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *