Medela – Freestyle Brystpumpe


Medela Freestyle
 
Vi har testet Medela Freestyle brystpumpe, sponsoreret af Medela.
 
Hvad er det: 
En bærbar & opladelig elektrisk dobbelt-brytpumpe.
 
Hvad kan den:
Medela er kendt for at lave de stærkeste & bedste pumper på markedet, hvorfor de bruges på hospitalers barselsgange.
Freestyle pumpen er en mini variant af denne, med samme stærke pumpe. 
Medela er den eneste virksomhed, som udvikler ammeprodukter baseret på forskning i samarbejde med verdens førende ammeeksperter.
Medela bruger en 2-fase teknologi (stimulering og udpumpning) som kun findes i Medelas brystpumper. Denne teknik efterligner barnets naturlige sugerytme. Teknikken giver desuden hurtigere tømning, øget mælkeflow og halv så lang pumpetid (i forhold til at pumpe et bryst af gangen).
 
Materiale: 
BPA-fri plast, i alle dele der kommer i kontakt med mælk – f.eks. mælkeflasker & tragte. Medelas produkter er fremstillet af polypropylen og er dokumenteret sikre i brug, også ved opvarmning, frysning & sterilisering. 
 
Funktion i praksis: 
Herhjemme har vi været afhængige af en brystpumpe lige fra fødslen, 8 gange i døgnet, så at finde en bærbar variant der var let at tage med ud af huset var et must. Medelas hospitalspumper lagde standarden, så det var slet ikke på tale at købe en håndpumpe eller anden elektrisk minipumpe fra et tilfældigt firma. Der var simpelthen ikke plads til en pumpe der måske ikke virkede optimalt, da modermælk til vores datter var første prioritet. 
Det var så bare et plus at hun (som vi har omtalt i en tidligere sutteflaske test) er gode venner med netop Medelas sutteflasker. Disse er nemlig de samme som man forbinder til brystpumpen, hvilket gør opvask & sterilisering en del lettere. 
 
Freestyle har individuel sugestyrke-indstilling med hukommelsesfunktion, så den kan gemme hvilken styrke man plejer at bruge. 
Medela bruger jo som de eneste i verden, et 2-fase system hvor mælkeproduktionen først stimuleres i gang (i 2 minutter), for derefter at gå over i reel pumpefunktion. Dette efterligner barnets sutteteknik & gør at man ikke er nødt til at tænke ammevenlige tanker for at lokke mælken til at løbe til. Denne funktion er også genial til mælkeknuder. 
Freestyle har dobbelt udpumpning, hvilket betyder at man på 10-15 min kan udmalke begge bryster på en gang. Dette er en kæmpe fordel i forhold til at sidde i 15 min ved først det ene bryst, for derefter at bruge yderligere 15 min på det andet. Ved dobbelt udpumpning har jeg samlet brugt 2 timer hver eneste døgn på at udpumpe mælk, dette ville være vanvittigt hvis det var 4 timer! 2 timer er allerede mere end hvad de fleste kan klare, så tak til Medela for at lette byrden lidt. 
 
Fordelene ved dobbelt pumpning ifølge Medelas forskning: 
Op til 18 % mere mælk under dobbelt pumpning sammenlignet med enkelt pumpning.
– Mælk med et højere energiindhold, hvilket især er nyttigt for børn, der er født for tidligt.
Et højt energiindhold er et tegn på øget brysttømning, hvilket hjælper med at opretholde mælkedannelsen. Øgede prolaktinniveauer – medfører øget mælkeudbytte.
Dobbelt så hurtigt, som enkelt pumpning for at få den samme mængde brystmælk.
Læs mere om dette her!
 
Pumpens fysisk:
– Freestyle vejer ikke rigtig noget, den er faktisk overraskende let, især når man ved at den i brug er en stor stærk maskine i en lille bitte indpakning. 
 
– Den larmer & vibrerer. Det kan man ikke komme uden om med så kraftig en sugeevne.
På trods af larmen er den rigtig god at have med ud af huset, da den kan være i pusletasken uden problemer & dermed er en man lige kan tage ubemærket med ind i et roligt rum når man er nødt til at malke selvom man ikke er hjemme. (Dermed er det muligt at tage på besøg hos f.eks. venner uden at være tidspresset fordi man skal hjem og malke ud.)
 
– Pumpen er genopladelig & holder i 3 timer på en fuld opladning. Når der er 20 minutters pumpetid tilbage på batteriet, blinker det. Super smart, for så har man lige tid til en sidste pumpning, inden den skal oplades, hvilket kan være meget nødvendigt, hvis man er ude & ikke har opladeren med. Pumpen kan dog også bruges mens den lader op. 
Hvis pumpen ved en fejl tænder (f.eks. i tasken) vil den automatisk slukke efter 30 minutter, hvis ingen knapper er blevet indstillet i dette tidsrum. 
 
medelaguideManualen er let & med fotos, som ses her til højre.
– Der er 5 knapper:
Tænd/sluk knap.
Hukommelsesknap, til indstilling af personlig favoritstyrke.
Plus & Minus knap, til at skrue op eller ned for styrken. 
Pumpeknap, til at gå fra stimuleringsfasen over til udpumpningsfasen. (Dette er praktisk hvis man ikke behøver de automatiske 2 minutters stimulering først.)
 
– Pumpen har minut display, så man kan se hvor mange minutter man har pumpet. Dette bliver en meget vigtig funktion hvis man malker med faste intervaller! Det gør man hvis man f.eks. ikke kan amme eller kun delvist ammer. 
– Freestyle har indbygget bælteklemme bagpå, hvis man har brug for at gå rundt med den, men det giver ingen mening i praksis, da man skal holde på begge brysttragte under udmalkning for ikke at tabe dem. Man har tidligere kunne købe en specialsyet BH tilpasset til brystpumpen, men dette fungerede ikke optimalt da man helst skal holde på tragtene med hænderne for at undgå at de presser forkert på mælkekirtlerne & dermed danner mælkeknuder. Så den bælteklemme kan de vidst godt droppe hvis der kommer en nyere variant på et tidspunkt. 
 
Et stort plus ved tragtene (sammenlignet med tragtene på hospitalspumpen) er at pumpeslangen tilsluttes vendt nedad, så den ikke stritter yderligere fremad foran en. Dette betyder at man kan udmalke under en bluse uden at slangerne bliver bøjet af blusen & dermed ikke kan pumpe. En detalje man bliver virkelig glad for når man tit er nødt til at malke i selskab med andre.
 
Bedømmelse:
Den virker upåklageligt!
Man tænder, den pumper, man slukker. Punktum. 
(Man finder sig i den smule larm den laver, da pumperesultatet er fantastisk!)
 
Bonus info:
Medela henviser til nærmeste forhandler her(Af personlig erfaring råder vi til at man ringer & forhører sig om det specifikke Medela produkt man søger, for ikke at gå forgæves.) 
Freestyle kan købes i en særlig pakke hvor der bl.a. medfølger en lille frysetaske med plads til 4 mælkeflasker & et fryseelement der passer til flaskernes udformning. Denne er virkelig praktisk & en vi har meget glæde af til mange baby formål.
 
Ps. Vi er ikke betalt af Medela , vi har dog fået sponsoreret Freestyle pumpen til testen. Vi har ingen økonomisk interesse i evt. salg af produkterne i testen. 
Vores holdninger er altid vores egne, sponsorat eller ej, da vi selv udvælger vores sponsorer ud fra vores mange kriterier til et givent produkt & forholder os konstruktivt til det testede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *