Sikker på cykel med Villads fra Valby

børneulykkesfonden trafiksikkerhed villads fra valby cykelSom cyklist i København med barn om bord, har jeg en bøn (og et tip om en ny børnebog) til mine medtrafikanter. Læs med og tjek om du går fri af de værste cyklist-vaner… og kom endelig med trafik-kommentarer herunder eller på instagram.
 
Vi elsker ladcykler
Vi har ingen bil, vores Christiania Cykel er vores faste køretøj. Jeg kalder den vores "lille bil".
Før i tiden var en ladcykel udelukkende et irriterende monstrum som sænkede farten på cykelstien og egentlig bare var i vejen. Det er ikke altid tilfældet længere, men det er langt fra alle trafikanter som har indset dette. Hello, motor, goodbye cykelsti-prop. Og note to self…brug den speeder varsomt. 
 
Men uanset det foretrukne køretøj, så bør vi alle gøre os umage med at køre forsvarligt – fordi det er liv eller død i trafikken – hver dag!
For alle. Også dig. Også dit barn.
Stop lige op og mærk efter om du kan skrive under på at du kører sikkert på cykel i trafikken, også når du suser videre efter afleveringen i institution og er fem minutter forsinket til dagens møde på arbejdet. Rækker du hånden ud inden du drejer om hjørnet? Kører du over før det er din tur i krydset? Har du mappen på styret eller er tasken ved at falde af bagagebæreren? 
 
Hvem er de farlige cyklister
– Cyklister der overhaler inden om lige når lyssignalet skifter til grønt, fordi de tror at alle andre kører langsomt. Eller overhaling inden om i det hele taget faktisk. Det er uansvarligt og pi**e farligt!
– Man bør holde sig bag den hvide optegnede streg i krydset når der er rødt. Ingen grund til at vælte ud på hjørnet og cruise afventende på grønt, lige der hvor bilerne svinger til højre. Guess what, to sekunder efter grønt lys er cruseren alligevel overhalet af nogle af dem som stod korrekt bag den hvide streg og ikke var i vejen. 
– Cyklister der, med eller uden børn på slæb, pludselig drejer ned af en vej uden at vise af. Igen, farligt. Farligere end man lige tror. 
 
Cyklist-regler fra din barndom
Ræk hånden op inden du stopper. 
Ræk hånden til den side du vil dreje til.
Overhæl KUN udenom. 
Kig dig tilbage før du skifter bane på cykelstien. 
Hav lys på cyklen.
 
Og til de lige så vigtige, men måske ikke så tillærte: 
Kør forsvarligt. (Hav ikke tørklæde, taskerem eller børneben hængende ned ved hjulet. Ingen poser og tasker på styret.)
Tal ikke i mobil mens du cykler. 
Hør ikke musik så højt, så du ikke kan høre trafikken eller ringeklokken og folk der tale til dig. Bare drop det helt og hør trafikken i stedet ikke?
Kør kun over for grønt og skær ikke hjørner i et kryds. 
Brug hjelm.
Vær opmærksom i trafikken, så lever vi alle lidt længere. 
 
Bogen
'Villads fra Valby Sikker i Trafikken' er et rigtig godt værktøj til at lære om færdsel i trafikken, både for børn og sørme også for os voksne. 
Bogen er en slags 'find og lær' bog hvor man skal finde diverse figurer og regne ud hvad de gør forkert i trafikken. At finde Villads i trafikken er helt klart en sjov måde at følge ham på for de små. Der er også et trafik spil på de bagerste sider. 
 
Forfatterne Dina Gellert og Anne Sofie Hammer har med hjælp fra Børneulykkesfonden tryllet med sjov og læring i denne hyggelige børnebog hos Forlaget Høst & Søn. Bogen omhandler netop alle de færdselsregler som vi forældre ser ud til at have glemt. Den er god at læse med vores børn af flere grunde. Hvem kan f.eks. bedre lære os vigtigheden af trafiksikkerhed end vores egne stædige og retfærdighedssøgende børn?
Jeg kan i hvert fald personligt skrive under på at have oplevet min del af rædsler i trafikken… og hvor jeg dog bare passer på min guldklump for at undgå flere. Eksempelvis sidder hun ikke og sover sådan (se foto) mere når vi cykler, for hverken ansigtet er sikret fra vognens hårde kant, ej heller er hovedet sikkert placeret i hjelmen i den stilling. 
 
trafik sikker i trafikken, cykel, villads fra valby høst og søn børneulykkesfonden
 
Anmelder eksemplar af 'Villads fra Valby Sikker i trafikken' venligst sponsoreret af Høst & Søn / Børneulykkesfonden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *