Stokke – Tripp Trapp

Vi har testet Tripp Trapp højstol, fra Stokke.
 
 
En klassisk højstol fra 1972 af designeren Peter Opsvik. Tripp Trapp vokser med barnet, langt ind i teenage-alderen og derefter bruges den også som voksen-stol hvis man har lyst.  
 
Hvad kan den:
Tripp Trapp er en alsidig stol i lakeret træ, der kan justeres ergonomisk rigtigt efter alder. Med ekstra tilbehør til kan den bruges fra nyfødt og til baby der lige har lært at sidde selv, altså op til tre år. Uden tilbehør kan den derefter bruges til man føler at man er vokset fra den, rent mentalt. Men det gør man bare aldrig rigtig?
Den fås efterhånden i en del farver.
 
Materiale:
Højstol:
Miljøvenlig, lakeret bøg i et stort udvalg af farver
Højde: 79 cm, dybde: 49 cm, bredde: 46 cm, vægt: 7 kg.
 
Baby indsats: 
Plast (ikke angivet type). Tåler opvaskemaskine. 
Bredde: 40 cm, dybde: 20 cm, højde: 20, vægt: 0,75 kg. 
 
Funktion i praksis:
Vi måtte indse at intet af det nye tilbehør matcher arve-stolen da Stokke har ændret lidt i designet af deres Tripp Trapp, så vi har købt en ny med en tilkøbt rød Baby Set indsats som fint matcher stolen i White Wash. 
 
Justering:
Tripp trapp stolen bliver let justeret i højde på sæde og fodstøtte, med en unbraconøgle. Barnet bør sidde med albuerne i bordpladens højde. Det er vigtigt at barnets ben er i en vinkel på 90 grader, for at fodstøtte og sæde er justeret korrekt. Bagsiden af spædbarnets knæ bør have en afstand på to fingerbredder til sædets forkant, for at blodomløbet ikke bliver forhindret. 3/4 af lårene skal understøttes af sædet, så dette skal man også justere efterhånden som barnet vokser. Sædet kan justeres i højden, efterhånden som barnet får en længere overkrop, hvilket er værd at fremhæve i forhold til visse andre højstole. Det gør den bedre tilpasset til det individuelle behov. Se evt. billederne af de sorte stole eller foto-skitsen til justerings-hjælp nedest på denne side. 
 
Baby indsats:
Baby Set er et indsats-sæde i plast som kan bruges til Tripp Trapp stolen, fra barnet kan sidde selv (fra ca. 6-9 mdr. og frem til det er ca. 3 år). Det er afløseren til træbøjlen med læderrem som vi kender fra de ældre Tripp Trapp stole. 
Indsatsen kommer med plast-ryglæn og -bøjle, samt forlængere til stolens bagben så den ikke kan tippe. Indsatsen fås i samme farver som Tripp Trapp stolen.
Baby Set fungere som en bøjle til stolen, akkurat som træbøjlen gjorde. Den store forskel er, at der medfølger en rygstøtte. Desuden kan Baby Set vaskes i opvaskemaskinen, det kunne man ikke med træbøjlen. 
Bemærk at Baby Set ikke passer til ældre Tripp Trapp stole fra før maj 2003. 
Du kan sikre dig at din stol passer til Baby Set ved at tjekke om den har et 8-cifret serienummer der starter med tallene 3, 4 eller 5. Den passer også til de nye exclusive Tripp Trapp i amerikansk valnød og europæisk eg. 
Forskellen er at hullerne til Baby Set ikke passer og vinklen på stolen heller ikke. Det kan ikke umiddelbart ses, men den passer ikke, vi har prøvet på vores ældre Tripp Trapp.
 
Ergonomi:
'Ergonomisk korrekt' er et lidt mystisk begreb fordi der ikke er nogle fastsatte regler for præcis hvad ergonomi kan omtales som, hvilket gør at man ikke rigtig kan stole på når et produkt sælges som ergonomisk.
Ergonomi handler groft sagt om at man placerer kroppen i korrekte stillinger, samt ikke sidder/ligger/står statisk stille, men frit kan bevæge sig og dermed afspænde og opretholde balancen mellem muskler og led i en dynamisk måde konstant at skifte stilling på. Det kan også være små ting som at rykke lidt på armen, eller vippe lidt med foden og vride lidt i ryggen. Ergonomi mht. produkter til børn handler om hvordan produktet kan indstilles og reguleres efter behov så barnet sidder rart og i de rigtige vinkler så musklerne kan slappe af. 
Tripp Trapp stolen er sådan set udemærket til at opretholde en sund dynamisk måde at sidde på, men vi vil gerne påpege at det brede ryglæn og manglende armlæn i siderne, gør at barnet måske bevæger sig mindre frit end på en stol med en mere rund form. Jo højere barnet er, jo mere går armene dog fri fra ryglænet og bevægelsesfriheden øges derefter. Til gengæld kan sædet som nævnt justeres i højden, hvilket giver langt større individuel tilpasning end højstole hvor sædet er fastlåst i én højde. Derudover kan barnet let kravle op og ned af stolen selv, fordi den er så stabil og bred. 

Rengøring:
Tørrres af med fugtig klud og eftertørres med tør klud. Ja du læste rigtigt, Stokke fraråder brug af rengøringsmiddel/sæbe da det kan få lakken til at sprække og dermed skade træ og farve. Det frarådes også at bruge mikrofiberklud. Farven kan ændre sig hvis stolen står i sollys. 
Baby Set indsatsen kan vaskes i opvaskemaskinen, ved en ikke oplyst varmegrad. 
 
Garanti:
Tripp Trapp stolen har en ekstra udvidet garanti på 7 år, hvis man registerer den online.
 
Bedømmelse: 
Vi er selv vokset op med utallige måltider på denne stol. Den gamle Tripp Trapp stol, som jeg selv har siddet på hele min barndom, står i spisestuen til når vi har gæster. Den er i rigtig god stand, kvalitet holder jo længe. 
Med sine 42 år på bagen må vi nok erkende at denne klassiker er ved at blive overhælet af lettere nutidige højstole, både i udtryk og vægt. Tiden vil vise om dens nostalgiske værdi (og det langtidsholdbare design og materiale) vil vinde over nyere stole, eller om dens manglende nyhedsværdi får den til at dale popularitet. 
Se en komplet sammenligning af Tripp Trapp vs. Stokkes nyeste højstol Stokke Steps her.
 
trip trap indstilling justeringtrip trap indstilling justering vejledningtrip trap baby set vejledning mustering instilling
trip trap baby settrip trap baby settrip trap baby settrip trap baby set
trip trap stol triptrapsort2
 
Ps. Vi er ikke sponsorerede af Stokke. vi har ingen økonomisk interesse i evt. salg af de testede produkter. 
Vores holdninger er altid vores egne, sponsorat eller ej, da vi selv udvælger vores test-leverandører ud fra vores mange kriterier til et givent produkt og forholder os konstruktivt til det testede. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *